Nemzetközi kapcsolataink

 

EUCA

A European University College Association (EucA) egy olyan nemzetközi hálózat, melynek alapvető célja az európai szakkollégiumok és egyetemi szervezetek közötti kapcsolat létrehozása. Továbbá az akadémiai és kultúrális cserekapcsolatok megteremtése, valamint az európai identitás erősítésének elősegítése a programjain keresztül. Emellett hosszú távon szeretnék elérni a szakkollégiumok felsőfokú oktatási tevékenységének Uniós intézmények általi elismerését. Az EucA-t 2008-ban négy ország (Olaszország, Spanyolország, Lengyelország és az Egyesült Királyság) legnagyobb egyetemeinek kollégiumai alapították. Jelenlegi elnöke az olasz Gian Luca Giovanucci, aki 12 tagország több mint 100 kollégiumának részvételével vezeti az EucA-t.

A rajkos kollégistákban mindig is élt az az igény, hogy keressünk a szakkollégiumokhoz hasonlóan működő szervezeteket Európában. Az EucA és az általa létrehozott kollégiumi hálózat volt az első és egyetlen olyan szerveződés, melyben a rajkosok felfedeztek a magyar szakkollégiumi modellhez hasonló irányokat. Így 2011-ben a Rajk Kollégiumi Gyűlésén a kollégisták igennel szavaztak a csatlakozásról, majd 2012 májusában az EucA éves taggyűlésén hivatalosan is tagjai közé fogadta, első magyarországi kollégiumként, a Rajk László Szakkollégiumot. A szakkollégium tagjainak aktív és kiemelkedő munkájának, valamint az Európában egyedülálló szakkollégiumi modellnek köszönhetően 2014-től a Rajk László Szakkollégium lett a négytagú felsővezetés (Board) legújabb tagja.

 

Cambridge Summer School 2015
2015. szeptember 1-16. között kollégiumunk három tagja tanulhatott az EucA által szervezett Cambridge-i Nyári Egyetem diákjaként kiemelkedő nemzetközi professzoroktól és előadóktól, 16 különböző ország válogatott fiataljaival egyetemben. A szemináriumok témái Európa aktuális politikai történéseinek filozófiai, jogi, történelmi, gazdasági és szociális aspektusokból való vizsgálata volt, valamint a soft skillek elsajátítására is alkalma nyílt több tevékenység során is a résztvevőknek.
Részletesebben a programról itt olvashatnak, a fotógalériát pedig itt tekinthetik meg.

A projekt az Európai Unió Erasmus+ Programjának és a NEA-nak a segítségével valósulhatott meg.