faq

Frequently asked questions

Why did we name our college after László Rajk?

Ever since the colleges choose the name László Rajk in 1974, there is a constant debate and discussion going on within the organization about our name.

László Rajk has been a prominent member of the Hungarian Communist party. After the end of WWII, Communists took over the political power in Hungary with Soviet support and László Rajk became the Minister of Interior, and later or Foreign Affairs. He ended up just like many others in the Communist leadership: Rajk fell victim to show trials and was imprisoned and executed for made-up charges in 1949. Undeniably, the legacy he left is highly controversial – however that is not the reason why our organization is named after him.

Choosing the name of Rajk was a brave decision of a small community of university students in 1974, during the era of soft dictatorship. The name of Rajk was a constant reminder of the dark period of Hungarian history consisted of show trials, and of the 1956 revolution that was partly triggered by the demonstration at László Rajk’s reburial. These events made the Communist regime’s controversial and cruel character clear. Even at the beginning of the 1970’s, the name of Rajk was still considered to be a taboo in the oppressive regime. Needless to say, a student organization bearing the name of Rajk, a convict of the regime was not welcomed by the Communist leadership. The college members of the 70’s chose the name to express their discontent with the oppressive regime.

The controversy of our name is a topic that keeps coming up in the college since the 1980’s. Meanwhile, the College has taken a strong stance against totalitarianism and supported democracy in the academic and the public sphere. For the current college members, the name of Rajk is deprived from its original meaning and symbolizes rather the continuity of the 40-year long history of the student organization. Although we recognize the role that László Rajk played at establishing the Communist regime and do find him guilty in many regards, we do not think that the only right way to cope with our past is to abolish it. László Rajk is a strong symbol of Hungarian history, both a perpetrator and a victim. He reminds every generation of college members to aim for a deeper understanding of the complex and controversial history of the 20th century in Hungary.

Be kell költözni?

A kollégiumban nem kötelező a bentlakás. A tapasztalat viszont azt mutatja, ha egyáltalán nem alszol bent, nagyon nehéz kihasználni a Rajk adta lehetőségeket. De azt is igazolja a tapasztalat, hogy idővel a legkényelmesebb pesti diák sem akarja kihagyni a kollégium éjszakáit és hajnalait.

Hány fő alkotja a kollégiumot?

A szám általában 90 fő körül mozog és öt évfolyamra oszlik el.

Ki felvételizhet a Rajkba?

A Corvinus Egyetem pesti campusán és az ELTE TáTK-n tanuló első-, vagy másodéves hallgató jelentkezhet a Kollégiumba. Fontos tudni, hogy a Rajk sem fogad el párhuzamos jelentkezést, azaz jelentkezésed csak akkor érvényes, ha nem adtad be más szakkollégiumba az adott évben.
/A felvételiről bővebben az Elsősöknek menüpont alatt/

Hányan jelentkeznek a Rajkba egy évben és ebből hány főt veszünk fel?

A jelentkezők létszáma igen változó, az utóbbi években 40 és 70 fő között ingadozott, ebből általában 20 diák nyer felvételt.
/A felvételiről bővebben az Elsősöknek menüpont alatt/

Mik a végzés formális követelményei a kollégiumban?

Egy kollégista akkor végezhet, ha minden félévben legalább egy erősebb kurzust felvett, írt egy elfogadott TDK-t, és egy budapesti, társadalomtudományi képzés mesterszakán megszerezte abszolutóriumát.

Milyen egy kollégiumi kurzus?

A kollégiumi kurzusok minimum 4, maximum 8 fővel futnak. Vannak mindig induló, jól bejáratott kurzusok, de te is szervezhetsz kurzust bármilyen témában, ha találsz rá másik három érdeklődőt. Bár sokféle kurzus van, a leginkább jellemző, hogy heti egyszer, 2 órás alkalmakat tartunk, melyre előzetesen készülni kell. A kurzusok többségének végezetével az ott tanultakhoz kapcsolódóan beszámoló dolgozatot kell írniuk a kollégistáknak.

Budapestiek is jelentkezhetnek?

A kollégium tagjai között jelenleg is vannak pestiek, lehet jelentkezni.

Hogyan juthatsz el a kollégiumba?

A kollégium épülete a Horánszky utca 6. szám alatt található. Ha a Kálvin tértől a Szabó Ervin Könyvtár felé veszed az irányt, a Mikszáth téren keresztül a Krúdy-n balra fordulva jutsz a Horánszky-ba.

Mennyi a kolidíj?

A kolidíjról, mint minden lényeges döntésről a koligyűlés szavaz. A konkrét összeg az épület finanszírozási kondícióitól függ, jelenleg 20 ezer forint havonta.

Mi az a POSZK, JESZK, VOSZK?

Magunk között POSZKosnak hívjuk a potenciális szakkollégistákat, akik érdeklődnek a kollégium iránt, esetleg szeretnének a későbbiekben felvételt nyerni hozzánk. A JESZKesek a jelenlegi szakkollégisták, a VOSZK pedig a volt szakkollégisták körét jelenti.

Mikor van felvételi?

Általában minden év májusában.
/A felvételiről bővebben az Elsősöknek menüpont alatt/