elsősöknek

 

ostrich

 

Kedves első- és másodévesek!

Számos lehetőség van arra, hogy közelebbről is megismerkedhess a Rajkkal, akár azért, mert megfordult a fejedben, hogy rajkos legyél, akár azért mert egyszerűen érdekelnek például a kollégiumban rendezett nyílt előadások.

A legjobb módját annak, hogy megismerhess minket és (talán) mi is téged, a szorgalmi időszak nagy részében futó elsős kurzusok, illetve a januári Téli Tábor jelentik. De ott van még az elsős nap, az udvarbál, az elsős verseny, valamint a különböző nyílt előadások (a koliban vagy az egyetemen) és konferenciák. Ezekről bővebben alant olvashatsz, a legfrissebb információkat pedig ezen az oldalon találod:

Programok elsősöknek
Elsős kurzusok
Az elsős kurzus egy kötetlen beszélgetéssorozat elsősök és szakkollégisták részvételével. Nem hagyományos kurzusról van tehát szó, hanem olyan alkalmakról, amikor válogatott, érdekfeszítő, intellektuálisan megmozgató témákban, általában valamilyen megadott tematika szerint folytatunk eszmecserét. Elsős kurzus minden félévben indul, általában több is. Csatlakozni akárhányadik alkalommal lehet, csak gyere a koliba a megadott időpontban

télitábor kollázs

Téli Tábor

A kollégium – rendszerint január végén megrendezett – téli táborába szeretettel várunk minden első- és másodévest, akit érdekel, mivel foglalkozunk, mit csinálunk a Rajkban: a délelőttöket és délutánokat szakmai előadások töltik ki, amelyek aktuális, a kollégistákat is érdeklő témákat érintenek. Az ezekre meghívott előadók szakterületük kiemelkedő alakjai. Esténként aztán már a pihenésé a főszerep: megmutatjuk, milyen egy igazi Rajkos, “nagykonyhás” buli.

Előadások

A Rajkban hagyományosan minden időpontban zajlik valamilyen kollégiumi program. A legkitüntetettebb idősávok azonban a kedd és csütörtök esték. Ekkor, főműsoridőben szinte biztos, hogy a Rajk éppen vendégül lát valamilyen szakmai, vagy közéleti tekintélyt egy előadás erejéig. Ezek egy része zárt körű, de sok közülük nyitott, melyeken téged is szívesen látunk.

Elsős nap

Az elsős napot minden évben tavasszal rendezzük meg. Ez alkalommal várunk minden kedves érdeklődő első- és másodéves a Horánszky utcába, amikor is egyéb programok mellet az épületben is körbevezetjük a fiatalságot.

udvarbál kollázs

Udvarbál

Az udvarbál közelebb van a házibulihoz, mint a bálhoz, ahol rajkosok, hozzánk közeliek és első/másodévesek találkoznak. Van belőle egy tavasszal és egy ősszel. Díszbe öltözik ekkor az udvar és a hajnalig tartó buli erejéig megtelik emberekkel.

Elsős verseny

A Rajk László Szakkollégium minden évben (általában április környékén) versenyezni hívja az első- és másodéves, corvinusos, illetve ELTE TÁTK-s diákokat. Tudományos dolgozatokat várunk a ringbe, változatos társadalomtudományi témákban. A pályázók szóban is előadják dolgozatukat, végül az összképet egy zsűri értékeli. A győztes ˗ nem meglepő módon ˗ jutalomban részesül.

felvételi kollázs

Felvételi

A Szakkollégium tagjává válhat a Budapesti Corvinus Egyetem Gazdálkodástudományi, Közgazdaságtudományi és Társadalomtudományi Karának, valamint az ELTE Társadalomtudományi Karának első-, vagy másodéves hallgatója.

A Rajkba felvételivel lehet bekerülni, ami két részből áll: egy írásbeli kérdőív kitöltéséből és a szóbeli fordulóból. Ha a sok programból többre eljössz nagyobb valószínűséggel fogunk jó döntést hozni (Te meg mi), mert hamar és pontosabban kiderül, szeretnél-e kollégista lenni és a mi véleményünk is átgondoltabb lesz.

A kérdőív minden tavaszi félév végén, jellemzően májusban lesz nyilvános. Megtalálod majd az egyetemen, a koliban, a honlapon, meg a facebookon. A kérdőív minden évben új, de többnyire rövidebb-hosszabb kifejtős kérdésekből áll. A kérdések inkább a gondolkodásmódodra koncentrálnak, mintsem a tárgyi tudásodra. A kérdőívet az egyetemi zöld dobozba dobva vagy bármelyik kollégista kezébe nyomva lehet leadni (a határidő a kérdőív megjelenésétől ismert). A felvételi folyamat szempontjából nincs rossz leadott kérdőív, mindenkit behívunk a szóbeli fordulóra.

A szóbeli nagyjából fél órás beszélgetése előtt szívélyes fogadó-felkísérő emberhad vár majd a galérián. Az egész folyamat során, így a szóbelin is kiemelten arra vagyunk kíváncsiak, ki vagy, van-e gondolatod és miért, miből következtetsz mire, van-e olyan, hogy intuitív számvitel, milyen összefüggéseket találsz, lila-e, miről nyilvánítasz véleményt, milyen egy társadalmilag felelős ak-s, kiket szeretsz, azokat miért, milyen zenét hallgatsz, mit kezdenél a cigányság munkanélküliségével, ki irányítja az EU-t, sörgyáros-e az apukád, mennyi az idő, hogy lehet kihajtani a bubit az ásványvízből, hol lakik a magyarok Istene?

Minden évben kollégiumi gyűlésen döntünk a felvehető létszámról (nagyjából húszhoz közeli) és a szóbeli fordulókat követő felvételi vita is az egész kollégium előtt zajlik (ezen leendő szakkollegák nem vehetnek részt) és általában este nyolctól másnap reggelig tart. Az eredményt a vita utáni napon közzétesszük a honlapon, vagy ha kéred, még hajnalban felhívunk telefonon.

A felvételi után az első közös találkozás a „Kopaszi-gát” nevet viselő esemény, ahol az újonnan felvettek és a többi kollégista rituális beavató ünnepséggel teszi le szent esküjét a mozgalomnak, a 20 Forintos bablevesnek, az Unicumnak és egymásnak.