díjaink

Neumann János-díj

A Neumann János-díjat olyan tudósoknak adományozza a Rajk László Szakkollégium, akik kiemelkedően járultak hozzá az egzakt társadalomtudományok fejlődéséhez, és ezáltal komoly hatást gyakoroltak a kollégisták szakmai fejlődésére és gondolkodására. A Neumann János-díj az első és máig egyetlen olyan hazai díj, ami a közgazdaság-tudományban elért nemzetközi eredményeket ismeri el. A Neumann-díj abban is különleges, hogy odaítéléséről diákok döntenek. A mindenkori Rajk László Szakkollégium tagsága vitatja meg a jelölteket és szavaz a díjazottról.
A szakkollégium minden esetben vendégül látja a díj kitüntetettjét, akit a nagyközönség számára nyílt előadás keretében hallgathat meg, a kollégium egy részének pedig lehetősége van részt venni az általa tartott szemináriumon. Ezen – kutatási területeiken élenjáró – szaktekintélyek előadásukon kívül nyilatkozataikkal és kötetlen beszélgetésekkel közvetlenül is hozzájárulnak az itthoni tudományos élet felpezsdítéséhez.

neumann_dij

A fiatalabb közgazdaság-tudományi díjak elismertségét meghatározhatja, hogy mennyire képesek megfogni az aktuális tudományos trendet, illetve mennyire jelzik előre például a közgazdászok legrangosabb díját, a Közgazdasági Nobel-emlékdíjat. Ebből a szempontból a Neumann-díj fiatal kora ellenére már most jelentős „sikereket” ért el: Oliver Williamson tíz évvel a Nobel-díjjal való kitüntetése előtt részesült a kollégium elismerésében. Szintúgy Harsányi János előbb értesült a kollégium díjának odaítéléséről, mint a Nobel-díjéról.

PicMonkey Collage végleges
Eddigi díjazottak:
1995 Harsányi János (UC Berkeley)
1996 Hal Varian (University of Michigan)
1997 Kornai János (Harvard University és Budapest College)
1998 Jean Tirole (University of Toulouse)
1999 Oliver Williamson (UC Berkeley)
2001 Avinash K. Dixit (Princeton University)
2002 Jon Elster (Columbia University)
2003 Maurice Obstfeld (UC Berkeley)
2004 Gary S. Becker (University of Chicago)
2005 Glenn C. Loury (Brown University)
2006 Matthew Rabin (UC Berkeley)
2007 Daron Acemoglu (MIT)
2008 Kevin M. Murphy (University of Chicago)
2009 Philippe Aghion (Harvard University)
2010 Tim Besley (London School of Economics)
2011 Joshua Angrist (MIT)
2012 Olivier Blanchard (MIT)
2013 Esther Duflo (MIT)

Picture1

Tiszteletbeli díjazott:
2013 Kenneth J. Arrow (Stanford University)

Herbert Simon-díj
A Herbert Simon-díjat 2004-ben alapította a Rajk László Szakkollégium. A kollégium tagsága azon elméleti szakembereket ismeri el e díjjal, kiknek akadémiai munkássága kiemelkedően hozzájárult üzleti problémák megoldásához, valamint jelentősen hatottak a kollégisták szakmai fejlődésére, gondolkodására.
A Herbert Simon-díjhoz hozzátartozik, hogy a díjazott előadást és mesterkurzust tart a kollégiumban. A világhírű szakemberek fogadása mindig nagy esemény a kollégiumban: a kollégisták az alkalomra egy gyűjteményt állítanak össze és fordítanak le az adott professzor műveiből, mely később kiadásra is kerül, hozzájárulva ezzel, hogy a nagy alakjainak gondolatai révén az üzleti tudományok legfrissebb eredményei magyarul is hozzáférhetők legyenek.
hr1
_MG_2048___
hr2

A díj névadója, Herbert Simon igazi polihisztor volt – egy szerzőtársa, Richard Cyert szerint „olyan emberi világunkban, aki a legközelebb került az arisztotelészi vagy a reneszánsz ember ideáljához” (The New York Times, 1978. november 17., 8.). A szervezeten belüli döntési folyamatokat kutató munkáját 1978-ban Közgazdasági Nobel-emlékdíjjal ismerték el. Kiemelkedő kutatási eredményeket ért el a problémamegoldás pszichológiájában és az emberi kreatív folyamatok számítógépes szimulációja terén. A korlátozott racionalitás elméletének kidolgozásával kétségbe vonta korának egyik legalapvetőbb közgazdasági alapfeltevését, a racionális gazdasági ember létezését. 1988-as magyarországi látogatása során a Rajk László Szakkollégiumban is üdvözölhettük.

/ Készült James G. March: Szervezeti tanulás és döntéshozatal c. könyv előszavának (írta: Nagy András) felhasználásával, 2005. Alinea Kiadó-Rajk László Szakkollégium/

simondíj

Olvass díjasainktól!
Mind a Herbert Simon-díjhoz, mind pedig a Neumann János-díjhoz kapcsolódó szokás, hogy az adott évi díjazott cikkeiből, publikációiból válogatáskötetet készítünk, melynek összeállítását, a fordítást, lektorálást, szerkesztést jelenlegi és a volt szakkollégisták végzik, s az Alinea Kiadó gondozásában, a kiadó és a szakkollégium közös kiadásában jelentetjük meg. A kötet a kollégisták közreműködésével készül, ők végzik a kötet szerkesztését, összeállítását és az esetleges fordítást is. Ilyen formában már 10 díjasunk munkáiból jelent meg egy-egy, magyarul elérhető könyv. A kötetekkel a szakkollégium célja, hogy ezen kiemelkedő tudósok, szakemberek gondolatai a hazai akadémiai és szakmai életben minél szélesebb körhöz eljussanak.
A kötetek megvásárolhatóak az Alinea Kiadó weboldalán keresztül, ahol lehetőség van a könyvekbe való bepillantásra is.
Neumann-díj
N_2006_Pszichologia es kozgazdasagtan N_2008_Hodito kozgazdasagtan N_2009_Teremto rombolas N_2010_A jo kormanyzat politikai gazdasagtana
Simon-díj
S_2005_Szervezeti tanulas es donteshozatal S_2006_A menedzsment muveszete S_2007_Tulajdonosok es menedzserek S_2008_Tudas es strategia S_2009_Uj menedzsmentparadigmak fele S_2010_Hatartalan halozatok
alinea_logo_web_nagy